• 001-1
 • 002-1
 • 010-1
 • 009
 • 012-1
 • 011-1
 • 009-1
 • 008-1
 • 006-1
 • 004-1

ВОДИЧ КРОЗ УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД ШКОЛСКЕ 2016/2017. ГОДИНЕ

У школској 2016/2017. години Средња школа ''Драгачево'' уписује ученике у пет одељења:

 

РЕДНИ БРОЈ

ПОДРУЧЈЕ РАДА

ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛ

ШИФРА

СТЕПЕН СТРУЧНЕ СПРЕМЕ

БРОЈ УЧЕНИКА

1.

ГИМНАЗИЈА

ОПШТИ ТИП

MOLU MA 4R03S

IV

30

2.

ЕКОНОМИЈА, ПРАВО И АДМИНИСТРАЦИЈА

ЕКОНОМСКИ ТЕХНИЧАР

MOLU MA 4L01S

IV

30

3.

ХЕМИЈА, НЕМЕТАЛИ И ГРАФИЧАРСТВО

ХЕМИЈСКО-ТЕХНОЛОШКИ ТЕХНИЧАР

MOLU MA 4F03S

IV

30

4.

МАШИНСТВО И ОБРАДА МЕТАЛА

БРАВАР -ЗАВАРИВАЧ

MOLU MA 3D22S

III

30

5.

ТРГОВИНА, ТУРИЗАМ И УГОСТИТЕЉСТВО

ТРГОВАЦ

MOLU MA 3K06S

III

30

Планирање уписа прилагодили смо потребама тржишта рада у општини Лучани, али и у целој Републици Србији. Такође, водили смо рачуна да задовољимо потребе и жеље наших суграђана који завршавају основну школу и обезбедимо им квалитетно и доступно средњошколско образовање.

Одељење гимназије општег типа постоји већ 13 година у Средњој школи у Гучи. Из године у годину интересовање за ово одељење је све веће. Предности одељења гиназије су што је смер општег типа и подједнако је интересантан и за ученике који преферирају друштвене, али и за оне који предност дају природним наукама. Знамо да се интересовања ученика временом мењају, тако да је овај смер идеалан за упознавање различитих наука и доношење исправне одлуке  за даље школовање.

Средња школа ''Драгачево'' позната је по школовању ученика из области економије. За шк. 2016/2017. годину планиран је упис 30 ученика у одељење  економског техничара. Економски техничар је занимање које ученицима умогућава стицање широког спектра знања из свих области економије. На тај начин ученици, који после четворогодишњег школовања стекну звање економског техничара, имају знања и вештине рада у свим врстама предузећа, државних институција, банака, осигурања, у трговачким, туристичким и угоститељским предузећима...Потражња за овим занимањем је константна и, како статистички подаци показују, економски техничари најпре проналазе посао, јер је то занимање које је свакој компанији, без обзира на делатност неопходно.

Управо због потреба тржишта рада у општини Лучани, последње три године у Средњој школи у Лучанима се образују хемијско-технолошки техничари. Колико је ово занимање тражено код послодаваца најбоље говори сарадња Средње школе ''Драгачево'' и предузећа ''МБ Наменска'' АД Лучани које стипендира трећу генерацију ученика овог образовног профила. Захваљујући ''МБ Наменска'' АД Лучани и у шк. 2016/2017. години, ученици овог одељења имаће стипендије, а они најбољи, биће стипендирани и на факултетима и вишим школама. Наставни план и програм овог профила посебно је интересантан због великог фонда часова вежби и практичне наставе, која се реализује у лабораторији и погонима предузећа, а пружа и одличну основу за наставак школовања на великом броју природних(технологија, информатика, безбедност, стоматологија,фармација, медицина, хемија, факултет физичке културе, биологија) и друштвених факултета(језици, историја, српски језик и књижевност...).

У подручју рада Машинство и обрада метала, вођени тржишном политиком, одлучили смо се за образовни профил III степена Бравар-заваривач. Ово је ново занимање у образовном систему и ми смо једна од само oсам школа у Републици Србији која је на основу конкурса успела да обезбеди упис ученика у овај образовни профил. Имамо велику подршку привреде из наше, али и околних општина. Практична настава се изводи у предузећима, а неке фирме су већ понудиле стипендије за најуспешније ученике.  Ово занимање је врло тражено у целој земљи, али и у иностранству. Реч је о реформисаном образовном профилу које је подједнако актуелно и за девојке и за мушкарце.

Због увођења прага за упис ученика у IV степен, ове школске године одлучили смо да ученицима понудимо још једно занимање III степена – трговац. И ово занимање има традицију у Средњој школи ''Дргачево''. Овај образовни профил је тражен, јер нема довољно школованих трговаца, а омогућава и самостално покретање посла.

Без обзира на образовни профил који ученици упишу, свима се пружају исте могућности учествовања у ваннаставним активностима школе, којима развијамо ученичка интересовања, способности и таленте и усмеравамо их ка корисном трошењу слободног времена. Посебно истичемо рад на развоју предузетничких компетенција у оквиру рада ученичких компанија. За ученике који имају високе циљеве у образовању и амбиције за напредовањем препоручујемо и подржавамо рад у Истраживачкој станици Петница, као и различите нивое такмичења.

Можемо се похвалити да смо школа која озбиљно ради на професионалној оријентацији наших ученика и на каријерном вођењу и саветовању. За ученике завршних радника обезбеђена је подршка приликом припреме ученика за пријемне испите на факултетима.

Најбољи ученици се награђују, као и најуспешније одељење бесплатним излетима. 

Посебну пажњу посвећујемо активностима у оквиру превентивних здравствених програма и Програма за борбу против насиља, злостављања и занемаривања.

Све активности ученика и наставника редовно се бележе на школском сајту, а оне са највише успеха добију и своју страницу у Школском листу ''Двооглед''.

Позивамо све будуће средњошколце да упишу Средњу школу ''Драгачево'', а руководство школе, запослени и садашњи ученици ће се потрудити да будућим првацима улепшају прве дане у школи и олакшају адаптацију на нову средину.

 

 

Претрага СајтаЗашто уписати школу у Гучи / Лучанима?

 • Стручан кадар уз спој искуства и младости
 • Добри међуљудски односи засновани на међусобном поштовању и поверењу
 • Изузетна сарадња са локалном заједницом
 • Рад у једној смени
 • Опремљеност школе савременим наставним средствима за образовне профиле
 • Разноврсност ваннаставних активности и такмичења
 • Могућност стипендирања талентованих ученика
 • Помоћ ученицима при упису на факултете
 • Сарадња са ученицима и родитељима
 • Хуманитарне акције у школи и ван школе
 • Награђивање најбољих ученика и одељења (излети, екскурзије…)
 • Добра организација ђачког парламента
 • Едукација ученика путем семинара и обука (летње школе, кампови, трибине и предавања) 

 

 

Контакт

Школа у Гучи: 032/854-144
Школа у Лучанима: 032/817-531

Секретар: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Joomla! Debug Console

Сесија

Информације профила

Искоришћеност меморије

Упити базе података