• 001-1
 • 002-1
 • 010-1
 • 009
 • 012-1
 • 011-1
 • 009-1
 • 008-1
 • 006-1
 • 004-1

ВОДИЧ КРОЗ УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД ШКОЛСКЕ 2020/2021. ГОДИНЕ

У школској 2020/2021. години Средња школа ''Драгачево'' уписује ученике у четири одељења:

РЕДНИ БРОЈ

ПОДРУЧЈЕ РАДА

ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛ

ШИФРА

СТЕПЕН СТРУЧНЕ СПРЕМЕ

БРОЈ УЧЕНИКА

1.

ГИМНАЗИЈА

ОПШТИ ТИП

 

ОДЕЉЕЊЕ У ГУЧИ

MOLU MA 4R03S

IV

30

2.

ЕКОНОМИЈА, ПРАВО И АДМИНИСТРАЦИЈА

ФИНАНСИЈСКИ АДМИНИСТРАТОР

 

ОДЕЉЕЊЕ У ГУЧИ

MOLU MA 4L10S

IV

30

3.

ХЕМИЈА, НЕМЕТАЛИ И ГРАФИЧАРСТВО

ХЕМИЈСКО-ТЕХНОЛОШКИ ТЕХНИЧАР

 

ОДЕЉЕЊЕ У ЛУЧАНИМА

MOLU MA 4F03S

IV

30

4.

МАШИНСТВО И ОБРАДА МЕТАЛА

БРАВАР

 

ОДЕЉЕЊЕ У ГУЧИ

MOLU MA 3D21S

III

30

Планирање уписа прилагодили смо потребама тржишта рада у општини Лучани, али и у целој Републици Србији. Такође, водили смо рачуна да задовољимо потребе и жеље наших суграђана који завршавају основну школу и обезбедимо им квалитетно и доступно средњошколско образовање.

Одељење гимназије општег типа постоји већ 17 година у Средњој школи у Гучи. Из године у годину интересовање за ово одељење је све веће. Предности одељења гимназије су што је смер општег типа и подједнако је интересантан и за ученике који преферирају друштвене, али и за оне који предност дају природним наукама. Знамо да се интересовања ученика временом мењају, тако да је овај смер идеалан за упознавање различитих наука и доношење исправне одлуке  за даље школовање.  

Средња школа ''Драгачево'' позната је по школовању ученика из области економије. За шк. 2020/2021. годину планиран је упис 30 ученика у одељење  финансијски администратор. Финансијски администратор је занимање које ученицима омогућава стицање практичног знања из области економије. Кроз финансијско рачуноводствену обуку  у оквиру виртуелних предузећа и предузетништво развијамо вештине, ученици стичу неопходна знања и оспособљени су за рад одмах по завршетку средње школе. Амбициознији могу да наставе школовање на високим школама и факултетима или да самостално покрену посао.

Управо због потреба тржишта рада у општини Лучани, последњих шест година у Средњој школи у Лучанима се образују хемијско-технолошки техничари. Колико је ово занимање тражено код послодаваца најбоље говори сарадња Средње школе ''Драгачево'' и предузећа ''МБ Наменска'' АД Лучани које стипендира шест генерација ученика. Захваљујући ''МБ Наменска'' АД Лучани и у шк. 2020/2021. години најбољи ученици овог одељења имаће стипендије.

 

                У подручју рада Машинство и обрада метала, вођени тржишном политиком, одлучили смо се за образовни профил III степена - Бравар. Имамо подршку привреде из наше, али и околних општина. Практична настава се у другом и трећем разреду изводи у предузећима, а то је прилика да се ученици већ током школовања својим радом наметну будућим послодавцима.

 Бравар израђује и поправља резни и стезни алат, ограде, браве, кључеве, механизме за врата и прозоре… Обрађује лимове и цеви, израђује метални намештај. Врши монтажне радове на грађевинским објектима. Упознаје се са техничком документацијом и на основу ње врши избор алата и материјала, обрађује металне предмете резањем, бушењем, варењем.

По завршеном образовању, ученици ће бити оспособљени за правилан избор материјала за израду производа, правилну употребу, примену и одржавање средстава рада, њихово рационално и економично коришћење уз сагледавање њихове материјалне вредности и века трајања. Ученици ће бити способни да примене практична знања и умења у мерењу и контролисању делова у процесу рада и остваривању квалитета рада и овладаће технолошким операцијама из одговарајуће машинске обраде на карактеристичним пословима у изради и монтажи браварских, занатских и индустријских производа. Кроз овај образовни профил ученици ће научити да правилно користе средства за заштиту на раду.

Без обзира на образовни профил који ученици упишу, свима се пружају исте могућности учествовања у ваннаставним активностима школе, којима развијамо ученичка интересовања, способности и таленте и усмеравамо их ка корисном трошењу слободног времена. Посебно истичемо рад на развоју предузетничких компетенција у оквиру рада ученичких компанија и у оквиру такмичења „Пословни изазов“.

За ученике који имају високе циљеве у образовању и амбиције за напредовањем препоручујемо и подржавамо рад у Истраживачкој станици Петница, као и различите нивое такмичења.

Можемо се похвалити да смо школа која озбиљно ради на каријерном вођењу и саветовању наших ученика. Средња школа „Драгачево“ је стални учесник националних годишњих конференција о каријерном вођењу и саветовању где преко панелиста  преноси искуства и примере добре праксе из области каријерног вођења и саветовања.  На Националном такмичењу добрих пракси у области каријерног вођења и саветовања, које организзује Национални центар Европске мреже за подршку каријерном вођењу и саветовању, Euroguidance, Средња школа  „Драгачево“ редовно добија признање за пример добре праксе планирања активности и рада тимa за каријерно вођење и саветовање. И на Сајму школских тимова за КВИС, Средња школа је освојала награде у конкуренцији школских тимова из целе земље. Радионице које се изводе у Средњој школи публиковане су и у Приручнику за каријерно вођење и саветовање које издаје Фондација Темпус. За ученике завршних разреда обезбеђена је подршка приликом припреме ученика за пријемне испите на факултетима.

Једина смо средња школа у Моравичком округу која је носилац Еко заставе. Преданим радом еколошке секције у Издвојеном одељењу у Лучанима успевамо да промовишемо и развијамо еколошку свест код ученика, али и шире у локалној заједници.

Наши ученици, уз посвећеност наставника, остварују одличне резултате на такмичењима. Амбиције су нам да стигнемо до републичких такмичењима и тамо одмеримо знања, вештине и способности са најбољима. Можемо се похвалити да наши ђаци освајају награде и на највишим нивоима такмичења.

Посебну пажњу посвећујемо активностима у оквиру превентивних здравствених програма и Програма за борбу против дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања.

Све активности ученика и наставника редовно се бележе на школском сајту, а оне са највише успеха добију и своју страницу у Школском листу ''Двооглед''.

 

Позивамо све будуће средњошколце да упишу Средњу школу ''Драгачево'', а руководство школе, запослени и садашњи ученици ће се потрудити да будућим првацима улепшају прве дане у школи и олакшају адаптацију на нову средину.

 

Тренутно се изводе радови на реконструкцији школе, тако да очекујемо да 1. септембра, заједно са вама, уђемо у нови, савремено опремљен простор за рад и учење.

 

 

 

Претрага Сајта

Зашто уписати школу у Гучи / Лучанима?

 • Стручан кадар уз спој искуства и младости
 • Добри међуљудски односи засновани на међусобном поштовању и поверењу
 • Изузетна сарадња са локалном заједницом
 • Рад у једној смени
 • Опремљеност школе савременим наставним средствима за образовне профиле
 • Разноврсност ваннаставних активности и такмичења
 • Могућност стипендирања талентованих ученика
 • Помоћ ученицима при упису на факултете
 • Сарадња са ученицима и родитељима
 • Хуманитарне акције у школи и ван школе
 • Награђивање најбољих ученика и одељења (излети, екскурзије…)
 • Добра организација ђачког парламента
 • Едукација ученика путем семинара и обука (летње школе, кампови, трибине и предавања) 

 

 

Контакт

Школа у Гучи: 032/855-554
Школа у Лучанима: 032/817-531
Директор: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Заменик директора: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Педагог: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Секретар: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.