Празници нам стижу, а са њима и незаобилазно кићење јелки. Позивамо све да ове године уместо посечених јелки купе јелке са бусеном.
Неке незваничне процене су да се у Србији пред Нову годину посече 100.000 до 200.000 јелки ( процене су да се у Француској посече око 7 до 8 милиона стабала!) Куповином јелки са бусеном не само да спречавамо и смањујемо сечу постојећих шума већ и потенцијално доприносимо квалитету животне средине. Кажемо потенцијално, јер само јелка са квалитетним бусеном која је прописно засађена има шансу да порасте и да служи екосистему. . Уколико нас 100.000 купи и засади по једну јелку, засадићемо шуму површине од око 50ха!
Пошто сте се већ одлучили (смо вас убедили) да купите јелку са бусеном јер вам је крајњи циљ да допринесете животној средини и општој количини зеленила, требало би да поведете рачуна о неколико ствари:
Наравно, важно је да јелка буде искључиво из расадничке производње, како из еколошких тако и практичних разлога. Новогодишњи четинари произведени у расаднику имају одговарајући однос и број ситних жила у самом бусену (адвентивни корен) важних за правилну садњу биљке након празника. Најчешће се купују јелке висине 1-1,5 м. ређе 2 м. или више. Битно је да је бусен јелке компактан, умотан у саргију (плетени џак) и чврсто увезан канапом.
Заливајте је и орошавајте 2 пута недељно. Заливање треба да буде умерено, не заборавите да је јелка у зимском сну, не желимо да јој покренемо сокове већ само да је одржимо у животу. Бусен треба да буде умерено влажан.
Уколико температура није испод 0°Ц можете јелку засадити напољу. Уколико је напољу озбиљнији минус а морате јелку изнети напоље боље је засадите у саксију која је 15 цм. шира и дубља од бусена. Сачекајте да отопли и земља одрмзне и тада је засадите. У сваком случају, потребно је засадите је у земљу пре почетка вегетације (најчешће половина марта)
Надамо се да ће вам наши савети помоћи да заједно произведемо мало кисеоника, уживамо у хладовини наших јелки и допринесемо целом екосистему. Двориште школе у Лучанима, и ове године биће богатије за још једну зимзелену лепотицу!
Секретар: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.